Meeuwenoverlast bestrijden op een plat dak

RVB Anderlecht

RVB

Begin oktober 2016 werd Bird Control Solutions gecontacteerd door de heer Alain Gilieaux, zaakvoerder van het bedrijf RVB te Anderlecht, om meeuwen die overlast veroorzaken te verjagen. RVB produceert kraanwerk van hoge kwaliteit welke wereldwijd verdeeld worden. De laatste weken heeft het bedrijf meer en meer last van meeuwen die overnachten op hun plat dak en de gevel en het dak bevuilen met vogelpoep.

De heer Gilieaux had Bird Control Solutions leren kennen dankzij een aanbeveling van badkamerspecialist Facq te Anderlecht, een tevreden klant van ons die met hetzelfde probleem kampte als RVB. Meeuwen die overnachten op het plat dak en de gevel en het dak bevuilen met hun vogelpoep.

Het probleem van meeuwen die dergelijke overlast veroorzaken groeit steeds aan, dwz het begint met een kleine familie meeuwen (25-50) die ’s avonds vlak voor het donker wordt op het dak landen, doch ook andere families sluiten zich aan in de groep, zodat de overlast uiteindelijk heel erg groot wordt.

We hebben het afschriksysteem Scarecrow B.I.R.D. aanbevolen. Dit toestel is voorzien van angstkreten (distress calls) van meerdere meeuwen en kreten van roofvogels. Het systeem laat willekeurig de geprogrammeerde kreten horen via 2 kanalen (pseudo-stereofonie) met een interval van 30 tot 60 minuten. Dit om zoveel mogelijk gewenning tegen te gaan.

Scarecrow B.I.R.D. Unit

Scarecrow B.I.R.D. System

Scarecrow B.I.R.D. op het dak van het bedrijf RVB

Scarecrow B.I.R.D. op het dak

Scarecrow B.I.R.D. op het dak van het bedrijf RVB

Scarecrow B.I.R.D. op ander uiteinde van dak

Anderlecht en omgeving hebben de laatste tijd wel meer te kampen met overlast van meeuwen, zo hebben wij hetzelfde afschriksysteem geplaatst op de daken van TGV werkplaatsen van NMBS.

De klant heeft zelf gezorgd voor 4 stuks verzwaarde luidsprekersteunen en bekabeling van de 6 stuks speakers.

Op vrijdag 11 november 2016 hebben wij het systeem aangesloten, geprogrammeerd en geactiveerd bij RVB Anderlecht. Het bedrijf ondervindt sindsdien geen last meer van meeuwenoverlast.

PROJECT OVERZICHT

Klant
RVB te Anderlecht / fabrikant van het meest kwalitatieve kraanwerk in Rvs

Probleem
In en rond Anderlecht komen steeds meer meeuwen rusten op platte daken. Dit zorgt voor heel wat overlast door het bevuilen van gevels, dakbekleding, zonnepanelen en door het aantasten van het regenwater…

Oplossing
BCS heeft een professioneel akoestisch afschriksysteem geleverd, welke bestaat uit 1x  Scarecrow B.I.R.D. system (voorzien van angstkreten = distress calls van meeuwen + roofvogelkreten) + 6x professionele hoornluidsprekers 100v.

Het B.I.R.D.  systeem is voorzien van een PA versterker 100v met 2 kanalen, zodat 3 speakers verbonden zijn met kanaal #1 en de overige 3 speakers met kanaal #2.

Het toestel staat onder spanning van ’s ochtends tot ’s avonds en de interval is random (ongelijk) van 30 minuten tot 60 minuten. Dus telkens na 30-60 minuten worden vooraf geprogrammeerde kreten uitgezonden, en dit afwisselend via kanaal #1 en #2. Ook de afspeelsequentie is willekeurig. Dit alles om gewenning zoveel als mogelijk tegen te gaan.

Alternatief
In plaats van dergelijke vaste (en automatisch werkende-) installatie kan met ook een handbediend toestel huren waarbij men eigen medewerkers bv ’s avonds meeuwen laat verjagen (tot ze een ander onderkomen hebben gevonden). Ook kunnen onze mensen (waaronder valkeniers) deze interventies voor valavond verrichten. Vraag er gerust naar.

This entry was posted in Meeuwenoverlast. Bookmark the permalink.